Felújítás körültekintően - 2. rész
2012. augusztus 31., péntek

Ha a költségvetésből az derül ki, hogy a rendelkezésre álló önerő nem elegendő a tervek megvalósításához, az áttervezés, leegyszerűsítés mellett sokan a hitelfelvétel lehetőségét is igénybe veszik

Lakáscélú hitelek esetében alapvetően a piaci kamatozású devizahitelekből, illetve az államilag támogatott forinthitelekből lehet válogatni, fedezetül legtöbb esetben az adott igatlant terheli jelzálogjog. A piacon jelen lévő és folyamatosan változó rengeteg ajánlat és lehetőség közül nem könnyű a megfelelőt kiválasztani, bankról bankra járás helyett célravezetőbb hiteltanácsadó céget felkeresni. Emellett feltétlenül érdemes tájékozódni, milyen állami, önkormányzati támogatásokra vagyunk jogosultak, igénybe vehetjük-e például a szocpolt. De a hiányzó összeget pályázatok beadásával is van esélyünk megszerezni. A kormány az Új Széchenyi-terv keretein belül magánszemélyek részére, családi házak esetében energiahatékonysági felújítára irányuló pályázatokat hirdet. A programban vissza nem térítendő, utófinanszírozási támogatások nyerhetők például egyebek mellett nyílászárócsere, homlokzati hőszigetelésre, fűtési rendszerek felújítására, megújuló energiaforrás alkalmazására.

A tervezés fázisában az épület egészét kell vizsgáljuk, első lépésként lajstromba véve a problémás, felújítandó területeket, majd a korszerűsítési lehetőségeket. Tartsuk szem előtt, hogy az egyes területek hatással vannak egymásra, majd fontossági sorrend és lehetséges verziók felállítása után vessük össze a célokat a rendelkezésre álló forrásokkal. Ha a teljes terv megvalósítására nincs elegendő pénzünk, és hitelt, támogatást sem akarunk felvenni, célszerű ütemekre bontani a terveket. Ezáltal reálisan láthatjuk, mire van jelenleg lehetőségünk, hogyan tudjuk ezeket a legpraktikusabban hasznosítani, milyen céljaink vannak, mire van szükségünk a későbbiekben a teljes körű felújításhoz, így majd ha később folytatni tudjuk, nem ütközünk ellentmondásba, nem dolgozunk feleslegesen, duplán, és semmi nem marad ki. Egy konkrét példát véve, ha az ablakaink szörnyen rossz állapotban vannak, nem biztos, hogy jó ötlet a homlokzati hőszigeteléssel kezdeni. Vagy ha előreláthatóan nem lesz több pénzünk a közeljövőben, gazdaságosabb egy vékony hőszigetelő réteggel bevonni a teljes homlokzatot, mint jó vastaggal csak az egyik falat. Egy ilyen tervezési folyamatban igen sok mindent kell mérlegelnünk, de éremese körültekintően eljárnunk, főleg ha kevés a forrás; nagyon lényeges, hogy azt a legsürgetőbb problémára, a leghatékonyabban költsük el. Kielégítő eredményt csak pontos felméréssel, alapos tervezéssel, szakszerű kivitelezéssel érhetünk el.

További információ:
www.energiakozpont.hu

<< Felújítás körültekintően 1. rész

forrás: újHáz Takarékossági Kisokos

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player