Barkácsolás 3. rész: Nyílászárók karbantartása
2013. június 28., péntek

Lépjünk a tettek mezejére, ha érzünk magunkban egy kis bátorságot, hogy egyedül is megoldhatjuk az ajtók ablakok elöregedésből származó kisebb meghibásodásait. Vegyük sorra, mivel találkozhatunk egy átlagosan modern, nagyjából 25 éves családi ház nyílászáróinál.

Károsító tényező: a csapó eső

Ezen korú épületeknél túlnyomórészt még fa bejárati ajtókkal, ablakokkal találkozunk. A műanyag tokok ebben az időben még nem terjedtek el, az alumínium pedig inkább a közintézmények ablakainál fordult elő. Az ablakaink a nyolcvanas, kilencvenes évekből már hőszigetelt két rétegű üvegezéssel készültek. Az UV sugárzás károsító hatása, a gyakori csapóeső, vagy az intenzív használat önmagában is kisebb-nagyobb károkat okoznak. Ezeket tetézi, ha nem tartottuk őket karban, nem figyeltünk oda a használatukra. A fafelületek festésének elmulasztása is több probléma megjelenését okozza. Ha nem felületkezeljük ablakaink faszerkezetét, nem kap védelmet az időjárási behatások ellen. Az erős napsugárzásnak és csapóesőnek kitett kitett ablakaink tokozata először csak színét kezdi veszteni, beszürkül, majd akár olyan mértékben ki is száradhat, hogy a fűrészfogas csapolásoknál akár szét is nyílhat. Ha ez megtörténik, akkor már nincs sok tennivaló, mert ekkorra a tok annyira elveszti a stabilitását, hogy a pontos záródás szinte teljességgel kizárható lesz.

Repedezett, túlszáradt ajtótok
Festetlen belső ablaktok elvált szilikon tömítéssel

 

 

 

 

 

 

Hasonló problémát okoz, ha a szigetelt dupla üvegezés köré gyárilag benyomott rugalmas szilikon tömítés akár egész kis felületen elválik vagy az üveg felületéről, vagy pedig a fa felületéről. A korábban ecsetelt festés elhanyagolása is vezethet ide.

Festetlen belső ablaktok elvált szilikon tömítéssel

A kiszáradt, vetemedett tok a folyamatos és intenzív vízfelvétel, leadás hatására folytonos dagadás- összehúzódás hatására képes annyira eltávolodni a korábban neki támaszt adó üvegtől, amit a rugalmas szilikon tömítés mér nem képes felvenni. Ez azt eredményezi, hogy az üveg felületét érő csapadék nem a tok külső felületén fog lecsorogni az ablakról, hanem azokon a helyeken folyik be a tokba, ahol a szilikon többé már nem tömít.

Műanyag tok vízelvezetése A tok belső vízelvezetésének nyomai a szilikon tömítés hibájából
A tok belső vízelvezetésének nyomai a szilikon tömítés hibájából

Mivel kis mennyiségű becsorgó víz a gyártástechnológiai hibák miatt természetes, van vízkivezetés az ablakszárny tokjában. Ez a kivezetés az ablakkeret bemarásaiba vezeti a vizet. kis mennyiségnél ugyan ez nem probléma, mert elpárolog, de ha több víz folyik át a rendszeren, akkor ez a belső ablakpárkányon jelenhet meg, hosszú távon pedig vetemedéshez, és a tok rothadásához vezet. Ezt megelőzendő ügyeljünk a szilikon tömítés állapotára, ha elhasználódott, távolítsuk el a régit, és a zsírtalanított felületek közé nyomjunk újat.
Ez nem kerül sokba, kb. 800- 1200 Ft-ért már kaphatóak szilikon tömítők, akár penészgátló anyagot tartalmazóak is. A kinyomót pedig egy életre vásároljuk.

Mapei szilikon Bautool kittprés szilikonhoz

Ebben a korban gyakorta lötyögősödnek ki a vasalatok, vagy egyszerűen már nem is működnek. A több ponton záródó ablakok kimondottan érzékenyek a csapkodásra, ezért az óvatos zárásra, nyitásra fokozottan figyeljünk. Különben letört zárófülek, és elgörbült reteszek lehet az eredménye.

Vasalatok Törött retesz
Kopott retesz Ép retesz

Ha ez megtörténik, annyi szerencsénk lehet, hogy legtöbb korai magyar fa ablak nagyrészt a soproni Elzett zárszerkezetekkel volt szerelve, amelyek részben vagy egészben cserélhetőek, és még manapság is beszerezhetőek akár egy kisvárosi barkácsboltban is, bár az áruk elég borsos. Ezért sem árt az odafigyelés. Érdemes záraink kenésére is odafigyelni. Évente egyszer nem csak a külső nyílászárók zárszerkezetét érdemes kenni, vagy befújni, híg olajzósprayvel, hanem a szobaajtók zárjait is.

Kopott zárnyelv Kopott zárnyelv lenyomott kilinccsel
Zárnyelv megkenve beljebb siklik

Ugyanis a "szárazon" használt belső ajtók felső zárnyelvei hajlamosak kenés híján fogasra kopni, ami azt eredményezi, hogy hiába nyomjuk lejjebb a kilincset, az nem húzza a bemaródott fognál beljebb a nyelvet, így az nem nyitja az ajtót.
Mint a felsorolt példák is mutatják, érdemes odafigyelni, és karbantartani, mert a gondoskodás meghozza a gyümölcsét!

 

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player