Mi is az a takarékossági felújítás?
2012. május 14., hétfő

Egy ház felújítása nagy befektetés, komolyan mérlegelni kell, hogy hogyan lehet úgy felhasználni okosan a rendelkezésre álló összeget, hogy abból később is profitáljanak az ott lakók, a munkák túlmutassanak az esztétikai szompontokon. Jelen útmutató a gyűjtőfogalomként takarékossági felújításnak nevezett lehetőségeket igyekszik áttekinteni, a homlokzati hőszigetelésektől kezdve, a nyílászárócserén keresztül, egészen az esővíz gyűjtéséig.

Egy ház, a rendszeres karbantartásokon kívül, időről időre felújításra szorul. Nem csupán az elhasználódó anyagok, de a korszerűsítés igénye miatt is. Korunkban a környezettudatos szemléletváltás és az egyre emelkedő energiaárak miatt a ház energiahatékonysága igen fontos szempont lett. Így egy felújításnál az elöregedő anyagok cseréje mellett cél, hogy a ház a felújítás után takarékosabban tudjon üzemelni. Mindenképpen megéri erre áldozni , mert biztosan meg fog látszani a rezsiköltségeinken, ha nem az utcát fűtjük.

A ma már köztudatosan elterjedt passzív ház fogalmát (egy későbbi írásban olvasható lesz), főként új építésű, kifejezetten az energiahatékonyság elvei szerint épült házaknál használják. De egy meglévő épület esetében is kisebb-nagyobb átalakításokkal sokat spórolhatunk a melegvíz-, fűtés- és áramszámlánkon.

A Kárpát-medence klimatikus viszonyai között a legtetemesebb összeget általában a fűtés jelenti. Egy régi, akár tégla-, akár betonház téli hőtartásán utólagos hőszigeteléssel, nyílászárócserével sokat javíthatunk. De nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sok múlik a tüzelőberendezések hatékonyságán, szabályozhatóságán, esetleg a ház szakaszolhatóságán, például a nem használt vendégszoba lezárásán is. De nálunk minél hidegebb a tél, annál melegebb a nyár, és a nyári kánikulában, ha nincs kellő hőszigetelés, és elegendő hőtároló tömeg az épületünk szerkezetében (például egy tetőtér egy könnyűszerkezetes ház esetén), vagy nincs megfelelő árnyákolás az üvegfelületeken kénytelenek vagyunk bekapcsolni a klímát, hogy a ház ne legyen szauna, ami egyenesen falja az áramot. Ha felújítunk, átalakítunk, érdemes számításba venni, hogy közvetett megoldásokkal tudunk-e tenni a lakás nyári túlmelegedése ellen. De ha mégis be kell kapcsoljuk a klímát, kézenfekvő lenne, hogy a hozzá szükséges áramot napelemmel termeljük meg. Így pont a probléma okozóját, a napsütést használjuk a helyzet megoldására. Bár vannak, akik kételkednek, a napkollektorgyártók szerint Magyarországon az évi 2000 napsütéses óra igenis elegendő, hogy a nyári időszakban fedezni tudja egy átlagos családi ház áram- és melegvíz-igényét. Természetesen a borongósabb hónapokban más megoldásra van szükség, de egy kombinált rendszerrel jól tudunk igazodni az időjárás változásaihoz.

TUDTA ÖN,
hogy utólagos hőszigeteléssel általánosan 35-50%-os energiamegtakarítással lehet számolni?

A bioházaknál fontos, ám a mindennapi gyakorlatban még nem igazán elterjedt az esővíz és szürkevíz használata. Pedig ha tudjuk hol gyűjteni, megfelelő helyre odavezetni, az esővíz sok esetben kiválthatja a vezetékes vizet. Ha jól belegondolunk, tiszta pazarlás, hogy ivóvízzel locsolunk a kertben, mossuk az autót, öblítjük le a vécét.

forrás: újHáz Takarékossági Kisokos

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player