Kertfelújítás okosan!
2012. július 11., szerda

Térkövek, kültéri burkolatok, kerítésfestés...
Mutatós kertet szeretne egyhangú udvarából? Nem kell gyakorlott kertésznek lennie, más módszerekkel is feldobhatja az unalmas gyepet. Egy burkolt terasz, sütögető, nyári konyha is emelni tudja egy kert hangulatát. Lehetőségeinek csak a fantázia szab határt, a piacon a díszburkolatok egész arzenáljából válogathat.
A gyártók újdonságokkal, akciókkal igyekeznek elnyerni a vásárlók kegyeit, magasabb minőségű prémium térkövekkel, speciális fejlesztésekkel (nútféderes, vízlepergetős, extra vékony), burkolattervező programokkal.

A díszburkolat tervezésénél, kiválasztásánál a leendő funkciót és az elérni kívánt hatást, érdemes mérlegelni. Várható gépjármű forgalom? Letisztult formákat szeretnénk, vagy régies, antik burkolatot? Elegáns házunk köré díszkertet, vagy egy praktikus udvart? Nagyobb burkolt felületeket, vagy csak néhány tipegőkövet? Meleg vagy hideg színárnyalatokat? Funkció szerint lehet pihenőkert, sportkert, gyermekbarát kert, haszonkert, stílusa szerint modern kert, romantikus kert, vagy akár távoli vidékeket idéző mediterrán és japánkert.

A természetes kövekre hasonító, rusztikus hatású, szabálytalan élű kövek a legnépszerűbbek. De ha a visszafogottabb stílus kedvelői vagyunk, rendelkezésre állnakhatározott élű, síkfelületű kockakövek is. Lényeges, hogy a választott kő illik-e a ház már meglévő színeihez és hogy hány fajta követ kombinálunk, mert az összkép könnyen zavarossá válhat. A látvány összetettségét lépcsőkkel, támfalakkal, virágládákkal és egyéb kiegészítőkkel fokozhatjuk.

Időtálló beton térkövek lerakásánál legfontosabb dolog az alapozás. A terheléstől függően egy vízelvezető, 15-35 cm-es lapvibrátorral tömörített, homokos kavics teherhordóréteget és ágyazatot kell képezzünk. A fektetést a szegélyek lerakása, zsinóros kitűzés után, a szélektől, sarkokból kezdjük. Sose lépjünk a homokos aljzatra! Fugázást homok besöprésével, vagy speciális fugázó anyagokkal készíthetünk. A munkát a burkolat közepe felé történő bevibrálással fejezzük be.

Az igényes térkő hatását ne hagyjuk, hogy lerontsa az elhanyagolt kerítés, ennek felújítását se hagyjuk ki. A kő és beton részletek javítása után, a fa és fém felületek festésével, lazúr, vagy zománcfestékek felhordásával könnyen újjá varázsolhatjuk kerítésünket is.

forrás: www.ujhazcentrum.hu

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player