Ha már egyszer hőszigetelünk...
2012. június 21., csütörtök

Ma már nem épül családi ház, középület, társasház hőszigetelés nélkül. Nemcsak az új előírások (például a 2012. január 1-jétől kötelező energiatanúsítvány) teszik ezt szükségessé, hanem a növekvő energiaárak és a környezetvédelmi törekvések is.

Egy épülettel szemben alapvető elvárás, hogy megközelítőleg ugyanakkora hőmérsékletet mérjünk a beltérben, legyen kánikula vagy téli zord idő. Az ideális homlokzati hőszigetelő anyag télen melegen tartja a külső falakat, nyáron pedig megóvja az átmelegedéstől, minimálisra csökkenti a falakon keresztüli hőveszteséget, és a károsanyag kibocsátás csökkenésével végső soron védjük a környezetet. A homlokzati hőszigetelő rendszerekkel lerövidül a kivitelezés ideje. A hagyományos felépítésű homlokzati vakolatrendszerek esetén kb. két héttel hosszabb várakozási idővel kell számolnunk, mint a hőszigetelő rendszerek esetében.

Hőszigetelés tippek
Gondolkodjunk rendszerben!
Kerüljük a kevert és a legolcsóbb rendszereket! Érdemes minden rendszerelemet egy gyártótól vásárolni - ez a minőség kulcsa, így élhetünk a rendszergarancia adta lehetőségekkel.

Hívjuk a gyártó infóvonalát
A szakmai információk birtokában biztosak lehetünk abban, hogy amire pénzt adunk ki, az megfelelő módon kerül a falazatra.

A színek csalókák - döntsünk okosan!
Kérjünk színmintát! Így biztosan dönthetünk, és nem lesz később rossz érzésünk, hogy valójában nem is pontosan ezt az árnyalatot képzeltük el. A megfelelő szín kiválasztásában segít az új Baumit Life rendszer, amely 94 db, Style elnevezésű, erőteljes, kortalan alapszínének mindegyikéhez további 8 saját színárnyalat is tartozik. A választékot a fehér további 5 árnyalata, és 36 lábazati vakolatszín teszi teljessé. Ezek mind a már említett társasházak esetében, mind a családi házak homlokzataihoz tökéletes választások lehetnek, hiszen az összesen 888 színből álló paletta Európa egyik legátfogóbb homlokzati színválasztékát kínálja - 2012 márciusától a magyar vásárlók számára is.

Tartsuk be a várakozási időket!
Mindenki azt szeretné, hogy a kivitelezés minél gyorsabban megtörténjen. A hőszigetelő rendszer használatával is vannak várakozási idők, amelyeket be kell tartani. Például a hőszigetelő lemezek letapaszolása után nem kezdődhet meg rögtön a színezés, hiszen a tapaszrétegnek meg kell kötni és száradni a további munkák elvégzéséhez. Ha nem tartjuk be az előírt várakozási időket, akkor kifoltosodhat, felhólyagosodhat a színes vékonyvakolat.

Ne a lemez vastagságán spóroljunk!
Ha már egyszer hőszigetelünk, akkor ne a hőszigetelő lemez vastagságán spóroljunk, hiszen nem azt jelenti a jelentős plusz költséget. A vastagabb hőszigetelésbe beruházni hosszú távon sokkal inkább megéri. A hőszigetelés ideális vastagsága 10 centimétertől kezdődik.

Megfelelő tartozékok - ügyeljünk a részletekre!
A tartós, jó hőszigetelési munkához hozzátartozik a megfelelő kiegészítők - élvédő profilok, lábazati indítóprofil, soroló elemek, távtartók - alkalmazása. Nincs annál nagyobb bosszúság, mint hogy pár év múlva rozsdás foltok jelennek meg a hőszigetelésen a sarkoknál. Ez történik akkor, ha beltéri vakolóprofilt és nem rozsdamentes vagy műanyag élvédőt használ a szakember. Ha mindezeket szem előtt tartjuk, nincs más dolgunk, mint hátradőlni, és élvezni a hőszigetelt falak nyújtotta hűvösséget nyáron, télen pedig a meleget, nyugodtan várni az energiaszámlákat. Hiszen biztos, hogy csökken a fűtési költség, nyáron pedig nem kell bekapcsolni a klímaberendezést.

forrás: újHáz Takarékossági Kisokos

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player