Energetikai tanúsítvány: közös érdek
2014. április 8., kedd

Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani róla, így bizonyára mindenki tudja, hogy 2009. január 1-jétől új épület építése esetén energetikai tanúsítványt kell készíttetni. 2012. január 1-jétől pedig annak is el kell ezt készíttetnie, aki eladja, vagy hosszú távra kiadja lakását. De miért van ez így?

Az energiafogyasztáshoz kapcsolódó CO2-kibocsátás mértéke akkora, hogy jelentős hatással van a Föld klímájára. A hagyományos fosszilis energiahordozókhoz való hozzáférés egyre bizonytalanabb, és áruk rohamosan nő. Az Európai Unió teljes energiafogyasztásának 40-50%-a a épületekhez köthető. Az energiatakarékosság egyik formája az épületek energiahatékonyságának növelése. Az Európai Unió ezért alkotta meg 2002/91/EK számú irányelvét, amely előírja, hogy 2006. január 4-ig léptessenek hatályba olyan intézkedéseket, melyek a bentlakókat tájékoztatják épületük energetikai teljesítményéről. Az irányelv célja, hogy a környezetvédelmi követelmények beépüljenek a közösségi politikába és az épületek energiahatékonyságának javítására ösztönözze mind a tagállamokat, mind pedig a lakosságot.

2008. június végén meg is jelent a 176/2008 (VI.30) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. Az energetikai tanúsítvány megmutatja, hogy a lakás, épület energiafogyasztása milyen szintű, valamint javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetőségeire.

Az energiamegtakarítás tehát mindannyiunk érdeke. Minél jobban körbeszigeteljük házunkat, lakásunkat, annál kevesebb energia szökik ki, és annyival kevesebb energiába és pénzbe kerül felfűteni vagy lehűteni életterünket, ami által védjük Földünket is!

forrás: újHÁZ energiatakarékossági kisokos

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player