Burkolatok 1. rész: Burkolatokról általában
2013. augusztus 9., péntek

Miért ne lakhatnánk burkolatlan házakban? Tulajdonképpen miért is burkolunk? A kérdés jogos, hisz az építőipar technológiai fejlettsége manapság már képes lenne olyan szerkezetek előállítására, melyek nem igényelnének további felületképzést.

Léteznek burkolat nélküli víziók, melyek modern lakások képében megvalósultak, de javarészt országunktól egy kicsit távolabbra. De amíg nem két évre veszünk autót, az első mosás erejéig használjuk a zokninkat, addig maradjunk inkább a praktikusabb "kialakítom- használom- felújítom- használom" folyamatnál a "megveszem- eldobom- újat veszek" sorozat helyett. Mert úgysem jut mindenkinek új ház, de a minőségről azért meg nem kell lemondanunk.

Tulajdonkeppen miért is burkolunk?

• Először is mert praktikus. Valójában nagyon kevesen vagyunk, akik évtizedekre el tudjuk dönteni, hogy milyen környezetet kívánunk magunk körül. (Ez meg egy lakberendezőnek is inkább kísérlet, mint határozott megoldás a jövőre nézve). Ez a tartószerkezettől független burkolatot kivan meg. Trendek jönnek, lakok mennek, igények változnak. Minden egyes alkalommal "nem rakhatunk új fészket", inkább a régit csinosítjuk.

• Valójában a burkolat egy ügyes öltözet, mely ápol és eltakar. Eltakarhat szerkezeti hibákat, szigetelést, melyet igény eseten könnyen eltávolíthatunk, szerkezeti átalakítások áraihoz képest olcsón cserélhetünk

• Megfelelő anyagválasztással megszabadíthatjuk magunkat a folyamatos renoválástól, védekezhetünk külső behatások, a környezet rongáló hatása ellen. A természetes környezet hatásainak jobban ellenálló anyagok komoly terhet vehetnek le a vállunkról, ha ezekre tudatosan készülünk. Lemosható homlokzatburkolat az "urbánus műveszettel" szemben is ellenállóbbak.

• Javarészt korábban épült házakban lakunk, az új építések száma manapság meglehetősen lecsökkent. Ezen épületek korszerűsítésénél a burkolatcsere a modern körülmények megteremtésének eszköze. Okos burkolatkezessel elrejthetünk kábelcsatornákat, integrálhatunk elektromos csatlakozókat, szellőztetőrendszereket, biztonsági berendezéseket.

A burkolatokkal tulajdonkeppen a saját közérzetünkre is közvetlenül hatunk. Persze, mint egy borhoz, vagy egy kis Jazz zenéhez, ehhez is szükség van egy kis érzékenységre, igényességre a szép iránt. Mert valójában mit tapasztal el egy egyszerű ember az építészetből? Leginkább, ami valójában testközelbe kerül, amit lát, amit megérinthet. A lehető legkevesebben néznek fel manapság egy épület egészére. Egyszerűen kevésnek ítéljük a szabadidőnket a környezetünk kiértékelésére, ezért az építészet megítélése általában a szemmagasságig húzódó felületek minőségével változik. Manapság a lehető legolcsóbb anyaghasználat miatt ez inkább negatív irányba tereli a véleményeket. Annyira elszoktunk a jótól, hogy manapság a régi iránti nosztalgia egyre erősebbe válik.
Emóció, önkifejezés- e két szó emiatt is áll nagyon közel a burkolatokkal elérhető minőségérzethez. Jelenleg talán a korlátozott anyagi lehetőségek miatt ezek a szavak talán idegenül hathatnak a magyar felhasználói körökben, de a célt sosem szabad szem elöl tévesztenünk. Hiába nagyobb a kereslet egy munkás overallra, a divattervezőnek mégis kötelessége a realitástól egy kissé elemelkedett iránymutatásra. Ezért próbállak most kedves olvasó egy kicsit elkalauzolni a burkolatok útvesztőjében.

Burkolólapok, szaniterek nálunk beszerezhetőek! >>

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player