Burkolatok 2. rész: Kategorizálás
2013. szeptember 24., kedd

Mivel a burkolatok témaköre az építőanyagok talán az egyik legbőségesebb kínálatot felvonultató területe, mindig fontos, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Burkolásnál mindenki azon nyomban négyzetméterben gondolkodik, ezért is gondolom, hogy hasznos az összehasonlíthatóság végett egy viszonyítási alapot venni.

Legyen ez egy 25 m² alapterületű ház 5×5 méter oldalfalakkal, oldalanként 1×1-es ablakokkal, 3 méter magassággal. Erre az egységre vetítve talán könnyebben összehasonlíthatóvá válnak a burkolatok bekerülési költségei. Ezt fogjuk használni a különböző termékek összehasonlítására.

Először is vegyük sorra milyen típusú burkolatokkal is találkozhatunk a piacon. Technológiában jelentősen eltérnek egymástól a külső és belső burkolótechnológiák. Hazánkban ezeket a különbségeket a tartósság érdekében fontos szem előtt tartani az anyag tartósságának garantálása érdekében, ellentétben a mediterrán országokkal, ahol nincs olyan szélsőséges hőmérsékletingadozás a téli és nyári hónapok közt, így nem jelent akkora fagyveszélyt a gyengébb fagyállóságú anyagokra nézve sem.
Haladjunk fokozatosan belülről kifelé. Kezdjük először is a padlóburkolatoknál. A fő csapásirányt a hideg és melegpadlók irányában határozhatjuk meg.

Kerámia burkolat Márvány burkolat
Hajópadló Laminált padló

Osztályozhatunk a lehelyezés típusával is, Járólapok, csempék elsősorban ragasztott technológiával kerül lerakásra, a parketták, laminált padlók szerelt padlók. Ezek felhasználási területeit nem csak az egyéni fantázia szabja meg, hanem a helység funkciói. Nem azonos a kopásállósága például ugyanazon anyagoknak sem. Továbbá a fontos a helység funkciónak meghatározása, a takaríthatóság, javíthatóság, hőérzet. Padlófűtés esetén például praktikusabb a port kevésbé megkötő, ebben a szövegkörnyezetben kissé furcsán ható hidegpadlók alkalmazása, melyek jobb hőközvetítő tulajdonságánál fogva gyorsabban adják le a meleget a légtér számára. Ezáltal hőérzetünk is jóval kedvezőbb.

Belsőfali kőburkolat fa lépcsőburkollattal Fa falburkolat
Fahatású külső időjárásálló burkolati rendszer

Falburkolatok is több osztályra bonthatóak. Léteznek kent, szerelt, ragasztott megoldások kül-, és beltérben egyaránt. Ezek árban, megjelenésben meglehetősen eltérőek, de mindennek megvan az előnye, hátránya egyaránt. A külső és belső burkolatok anyaghasználatukban és kialakításukban is jelentős eltérést mutatnak, kár velük nem a rendeltetésüknek megfelelő helyen kísérletezni. A külső burkolatok kiemelkedően nagy figyelmet és szaktudást igényelnek. A fagyállóság kérdése, a fagyálló burkolatok kiképzése a mai napig egy gyenge pontja magyar kivitelezésnek. Szerencsére a komplex hőszigetelő rendszerek piacra törése egyre inkább rávezeti a beruházót a homlokzati burkolatok helyes kialakítására. Későbbi cikkeinkben ezeket fogjuk részletezni.

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player