Belső oldali hőszigetelés
Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal
2012. május 22., kedd

Akik közös tulajdonban lévő bérházban, panellakásban, műemléki vagy helyi védelem alatt álló épületben, esetleg a több százezer B-30-as téglából falazott családi házak egyikében laknak, azoknak sovány vigasz, hogy az újonnan épülő lakások egyre nagyobb hányada a szigorodó követelményeknek és a folyamatosan fejlődő építőanyag-iparnak köszönhetően energetikai szempontból egyre korszerűbbek.

A folyamatosan emelkedő energiaárak és néhány uniós öszetönző finanszírozási program eredményeképpen napjainkban felgyorsult a régi házak, lakások utólagos hőszigetelésének igénye. Épületeink energia- és fűtésigényének csökkentése elsősorban a meglevő vagy új falszerkezetek hőszigetelő képességének fokozásával érhető el.

A homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelése azonban nem minden esetben megoldható. Például amikor többlakásos házban beruházás finanszírozásáról, régi műemléki épületeknél, ahol a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el szigetelőlapokkal, vagy szomszédjogi problémák miatt (tűzfalak, oldalhatáron álló épületek) kivitelezhetetlen. Ilyen eserekben csak a belső oldali hőszigetelés kerülhet szóba. Fontos szempont azonban a szigetelőanyagok tűzállósága, természetes alkotóelemei, stabil, ellenálló kivitele és páratechnikai viselkedése.

A fenti problémákra megfelelő megoldást jelenthetnek a kalcium-szilikát alapanyagú hőszigetelő rendszerek.

A pórusbeton 1992 óta ismert a falazóelemek piacán. Hazánkban hőszigetelő anyagként 2008 szeptembere óra Multipor néven került néven került forgalomba a Németországban már jó ideje rendszeresített ásványi hőszigetelő lap. Ahhoz, hogy az Ytong kiváló tulajdonságait megtartva a már ismert és bevált hőszigetelő termékek hőátbocsátási értékéhez igazodó hőszigetelő anyagot kapjunk, tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni.

Az eredmény: alacsony hővezetési tényezőjű (? = 0,045 W/mK), könnyű (115 kg/m3) Multipor lapok. A gazdaságos felhasználás érdekében a lapok nagyméretűek (600 × 390 mm, illetve 600 × 500 mm), és különböző vastagságúak (60-200mm).
A kapilláris anyagszerkezetből adódóan a Multipor lapok kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg készítése nélkül is elkészíthető. A lakóterek falszerkezeteiben "normál" hőmérsékleti és páraviszonyok mellett nem alakul ki páralecsapódás, így elkerülhető a penészedés megjelenése.

A szigetelendő falszerkezetre történő teljes felületű ragasztással elkerülhető, hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között ún. "bezárt légrések" alakuljanak ki, ahol a pára összegyűlhet és a hideg falfelületen lecsapódhat. Emellett az alapanyagok és a Multipor habarcs lúgos közege is akadályozza a penészgombák elszaporodását. A páraszabályzó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó Multipor habarccsal, a végleges felületképzés (festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen.

A Multipor lapok kiváló megoldást nyújtanak az alulról hűlő födémszerkezetek, mélygarázsok, átjárók, pinceterek hőszigetelésének kialakítására is. A pontosan kivitelezett szigetelés önmagában, külön felületképzés nélkül is stabil, esztétikus felületű, azonban glettelt és festett kivitelben is készíthető.

A "Környezetbarát" tanúsítvánnyal rendelkező Multipor ásványi lapok egyedülálló anyagtulajdonságuknak köszönhetően széleskörű felhasználást tesznek lehetővé lakó-, ipari, illetve régi és új épületek különböző szerkezeteinek hőszigetelésére, mely előnyöket a 2009-ben átadott Construma-díj is igazolja.

Előnyök:

Videó:

forrás: újHáz Takarékossági Kisokos

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player