Barkácsolás 1. rész: A barkácsolás helyéről
2013. június 13., csütörtök

Egy családban gyakran adódik olyan helyzet, mikor valami elromlik, fel kell újítani, rendbe kell rakni. Például leesik a szekrényajtó fogantyúja, szorul a zár, lóg az ablak szárnya, vagy egyszerűen elöregedett a gumi tömítése és befúj a szél. Viszont nem akarunk pénzt kiadni új ablakra, avagy drága szerelőt hívni.

Praktikus ha van a családban egy olyan megbízható személy, aki ezeket a teendőket hajlandó és képes is elvégezni. Persze nem árt hozzá egy kis elszántság, kézügyesség, és némi műszaki beállítottság. Ugyan legtöbbször a család férfi tagjai végzik ezeket a feladatokat, de hogy mindenkinek könnyű legyen belefogni ezen nemű tevékenységekbe, íródik e blog. Az otthoni barkácsolás ugyan elég sok időt és energiát igényel, de cserébe bizonyos egyszerű munkálatok elvégzésével rengeteg pénzt lehet megtakarítani. Mivel a feladatok nagyon sokrétűek, és valószínűleg közülünk csak

Egy profi műhely

nagyon kevesek ezermesterek, sokunknak jól jöhet egy kis segítség, háttérinformáció, amivel a munka folyamatát felgyorsíthatjuk. Édesanyánkat megkérdezve a húsleves készítésének mivoltáról valószínűleg azt a választ kapnánk, hogy nagyon egyszerű. Csakhogy ezeket az egyszerű dolgokat is tanulni, kell hogy a eredményként mind a tíz ujjunkat megnyalhassuk. Nincs ez másképp a barkácsolás különlegesebb tételeivel sem.

Műhely otthon

Először is szóljunk néhány szót a helyszínről. Egy izzó kicseréléséhez természetesen nem kell a műhelybe vonulni. De mégis érdemes készenlétbe helyeznünk magunkat egy nem várt eseményre. Milyen is egy igazi műhely? Mindez attól függ, mit szeretnénk ott végezni. Mindenféle munkálatok alap eszköze egy stabil, kellően súlyos munkapad, aminek a szerepét akár az őseink, régi, nehéz fából készült konyhaasztala is betöltheti. Én magam is egy hasonlót használok. ( a nagy tömeg a stabilitás miatt fontos) Nem árt, ha van a háznál egy satupad. Akár a nagyapánk örökségéből származó satu is kiválóan megteszi, mivel nem sorozatgyártásra készülünk, csupán kisebb munkálatokra. Hogy milyen gépet, szerszámot praktikus birtokolnunk, később ecsetelem.

Munkapad

Fontos megemlíteni, hogy a kemikáliákkal való munka ( festékanyagok, pácok, benzin stb. ) jól szellőző helységet követel meg. Ezt elsősorban a saját egészségünk megőrzése érdekében érdemes betartani. Viszont nem jelenti azt, hogy minden munkát ésszerűbb szabad ég alatt végezni. Nem mellesleg inkább esős, vagy hideg, téli hétvégei napokon jut több időnk a barkácsolással foglalkozni. Biztos, hogy szükségünk lesz elektromos kisgépekre, ezért a műhelyünkből ne hiányozzon az áram sem. Biztonságosan csak jó látási körülmények között lehet a

Munkapad régi fából

munkát elvégezni, ezért fontos a megfelelő megvilágítás. Magam is sokszor reméltem, hogy hip-hopp elkészülök pár művelettel de mégis az éjszakába torkolló barkácsolás lett az eredménye. Az idegrendszerünket is megkíméljük, ha optimális környezetet teremtünk a munkára.

Milyen szerszámokra lehet szükségünk? Alapvetően elég egyszerű eszközökkel elvégezhető az otthoni munkálatok nagy része. Egy jó kalapács, csillag és sima fejű csavarhúzók, villáskulcs sorozat, csípő és

Eszközök

kombinált fogók, fal és favésők, reszelő, dörzspapír szinte nélkülözhetetlen kellékei egy amatőr műhelynek is. Természetesen a gépesített eszközökkel nagymértékben megkönnyíthetjük dolgunkat. A nagy márkák mint Black and Decker, Bosch, Stihl, Hilti márkák termékei jóval drágábbak és tartósabbak mint a diszkontáruházak márkái, de be kell látnunk, ha ritkán nyúlunk

Szerszámok

hozzájuk, akár ezeket is megéri megvenni, mert kisebb igénybevételnek állnak ugyan ellen, de apróbb munkánál is komoly segítséghez juthatunk töredék áron. Ha nem dolgozunk oly sokat ezekkel, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy tényleg szükséges-e így felszerelnünk a műhelyünket? Az említett eszközök nem csak az évi pár pillanatnyi barkácsolási igényünket elégítik ki. Azonnal lehetőségünk lesz kerékpárt javítani, bútort felújítani, vagy egyszerűbb kivitelben akár készíteni is.

Bautool akkus csavarbehajtó

Ez a környezet alapvetően önállósít, nagyon kismértékben avul, és hozzájárul ahhoz, hogy az itt végzett munka által "a lakóházból" a mi házunk váljék.

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player