Költséghatékony tetőfelújítás
2012. május 08., kedd

Legyen szó burkolásról, hőszigetelésről, festésről vagy ház körüli tennivalóról, a munka megkezdése előtt számos kérdés merülhet fel. Mint a téma szakértője, szeretnénk minél több kérdésben segíteni Önnek, ezért havi rendszerességgel cikk formájában igyekszünk hasznos tippekkel, ötletekkel szolgálni témák szerinti bontásban - az újHáz Centrum vezetésével. Célunk, hogy még könnyebbé tegyük a munkát az Ön számára, és segítségünkkel akár időt és pénzt is megtakarítson. Nézzük meg együtt ebben a hónapban, hogy miképp lehet a tetőfelújítás gyors, eredményes, és költséghatékony

A magas energiaárak következtében egyre több házon készül utólagos falszigetelés. Ám nem árt tudnunk, hogy egy átlagos magastetős ház hőveszteségének 20-30%-a a tetőn át távozik, így hosszú távon a tető hőszigetelése sem maradhat el. A tető esetében a táblában, vagy tekercsben kapható ásványi szálas hőszigeteléseket javasolt alkalmazni. Tetőtér beépítés esetén a tetősíkban, más esetekben a padlásfödémen kell elhelyezni a hőszigetelő réteget. A tetőablak hőszigetelő képessége is fontos szempont, a piacon már akár passzív házakhoz ajánlott, hármas üvegezésű tetőtéri ablakot is vásárolhatunk.

Ha már beépítjük a tetőt, lehetőség szerint érdemes a tetőfedést is felújítani. A kereskedelemben olyan újdonságokkal is találkozhatunk, mint az alacsonyhajlású tetőkön is vízzáró, illetve szennyeződéstaszitó Az esztétikai szempontokon túl a használható fedést elsősorban a tetőhajlás határozza meg. Hagyományos 35-40 fokos hajlásnál szinte minden termék, a betoncseréptől a bitumenzsindelyig alkalmazható, alacsonyhajlású tetőknél a fémlemezfedés az egyik legtartósabb megoldás.

Amennyiben meglévő tető beépítésére készülünk, először vizsgáljuk meg a tetőszerkezet faelemeit. Látható korhadás, rovarkár esetén jobb, ha faanyagvédelmi szakvéleményt kérünk. A tetőben célszerü a páravédelemre is ügyelni. A szerkezet alátétfóliával történő befedésekor, a cserépléc alatt 5 cm-es idomcserepekkel kiszellőztetett Iégrést kell hagyjunk. A fóliázás után jöhet a 20-25 cm-es, a szarufák hőhídhatását is csökkentő, vízszintes gerendákkal rögzített hőszigetelés. A belső burkolatok, válaszfalak leggyakrabban gipszkartonból készülnek. Ez esetben ügyeljünk, hogy vizes helyiségek esetén a vízálló fajtát használjuk. Sose felejtsük el a hőszigetelés és a burkolat közé betenni a párafékező fóliát.

A tetőtér hangulatát alapvetően meghatározza a fény; sokat emelhet rajta, a megfelelő tetőablak, illetve tetőablak kombináció. Ám további megoldásokkal is világosabbá tehetjük a lakás helyiségeit. Ez egyik ilyen lehetőség az úgynevezett fénycsatorna, amely innovatív módon a tetőn keresztül vezeti be a fényt a nappaliba, gardróbba, lépcsőházba, vagy a sötétebb folyosókra.

Ma már többféle kiváló hőszigetelésű tetősík ablak közül választhatunk. Kisebb tetőablakot, a méterenként függőlegesen lefutó szarufák közé, nagyobbat a szarufák kiváltásával építhetünk be. Délre tájolt ablakok esetén nagyon fontos a kellő árnyékolás, feltétlenül válasszunk a gyártók által kínált számos lehetőség közül.

Ablakok, kémények, oromfalak, vápák (konkáv tetősíkok) csatlakozásainál különösen ügyeljünk a megfelelő hőszigetelés, vízelvezetés, bádogozás kialakítására, mert utólag nehezen orvosolható párásodási, beázási gondokat okozhatnak.

Újépítésű otthonunk esetén a kialakítandó rétegrend ugyanez, csak értelemszerűen a beépítés sorrendje változik.

Ha Ön is szeretné körültekintően és költséghatékonysági célzattal hőszigetelni otthonát, esetleg beépítené kihasználatlan padlásterét, további részletekért, termékekért kattintson ide.

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player